Vertigo Nedir? Vertigo Hastalığı Nedir?
26 Temmuz 2024

Vertigo Nedir? Vertigo Hastalığı Nedir?

Vertigo Nedir?

Vertigo, nöroloji alanında sıkça karşılaşılan baş dönmesi durumudur. Bu şikayetler genellikle 40 yaş ve üzerinde daha yaygındır. Vertigo, başta sallantı, dönme ve dengesizlik gibi belirtilerle kendini gösterir ve kadınlarda daha sık görülmektedir. Bu duruma eşlik eden kulak çınlaması, uğultu, bulantı ve işitme kaybı gibi rahatsızlıklar, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Uzun süren baş dönmeleri ayrıca boyun ağrılarına ve kas tutulmalarına yol açabilir.

Vertigo yaşayan hastalar, kendilerini veya çevrelerini dönüyormuş gibi hissederler. Bu şikayetlerle doktora başvuran hastalara hemen teşhis konulamayabilir ve öncelikle panik atak teşhisi konulabilir. Baş dönmesiyle birlikte tansiyon düşmesi yaşayan hastaların tansiyonları normale döndüğünde bile baş dönmesi devam ediyorsa, kulak burun boğaz uzmanı tarafından muayene edilmeleri gerekecektir.

Vertigoya Sebep Olan Nedenler Nelerdir?

Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV):

Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV), iç kulağın uzun kanalına serbest dolaşan kalsiyum karbonat kristallerinin girmesi sonucunda yaşanan bir rahatsızlıktır. Kanalın duyarlı hale gelmesi ve pozisyon değiştirilmesiyle vertigo şikayetleri ortaya çıkar. Ani başlayan ve birkaç dakika süren şikayetler tekrarlayıcı niteliktedir. Ani baş hareketlerinde baş dönmesi kaçınılmazdır.

Meniere Hastalığı:

Meniere hastalığı, iç kulaktaki sıvı miktarının artması ile ortaya çıkan bir vertigo hastalığıdır. Bu durum işitme seviyelerinde farklılıklara neden olarak vertigo ataklarına yol açar. İç kulak tansiyonu olan bu hastalığın ilerleyen dönemlerinde kulak çınlaması ve kalıcı sağırlık görülebilir. Ataklar arttıkça sağırlık seviyesi kötüleşir. Bulantı ve kusma gibi belirtiler de görülen bu rahatsızlık, tedavi ile birkaç yılda tamamen iyileşebilir.

Vestibüler Nörit (Akut Periferal Vestibülopati):

Vestibüler nörit, birkaç gün süren şiddetli vertigo ataklarıyla karakterizedir ve ailede birden fazla kişide görülebilir. Bahar ve yaz başlangıcında daha sık ortaya çıkar.

Serebellar Vertigo:

Serebellar vertigo, inme şeklinde ortaya çıkar ve ani baş dönmesi, yürüme bozukluğu, baş ağrısı, kusma ve bulantı gibi belirtilerle kendini gösterir. Beyin sapında komplikasyon gelişirse, hastanın akli dengesinde bozulmalar görülebilir ve bu duruma bağlı ölümler yaşanabilir.

Hastalık, birçok önemli rahatsızlığın başlangıcı olabileceğinden, doktora giderek tedavi olmak önemlidir. Vertigonun oldukça fazla nedeni bulunmaktadır ve bu durum hastaların yaşamını kısıtlayan bir rahatsızlıktır. Tamamen tedavisi olmasa da hastalığın etkileri hafifletilebilir. Altta yatan hastalıkların da tedavi edilmesi şikayetleri azaltmaya yardımcı olacaktır. Migren hastalarının bile %25'i vertigo hastası olarak teşhis edilmiştir. MS hastaları ve yaşlılar belirtiler konusunda hassas olmalıdır. Bu sorunu yaşayan kişiler, sabah yataklarından kalkmadan önce bir süre yatakta oturmalıdır. Hızla yataktan kalkmak baş dönmelerini tetikleyebilir. Yürürken baston kullanmak, merdivenlerde dikkatli olmak ve geceleri karanlıkta dikkat etmek gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Gültekin

25 Temmuz 2024 Perşembe

Vertigo yaşayan hastalar neden kendilerini veya çevrelerini dönüyormuş gibi hissediyorlar? Tansiyon düşmesiyle baş dönmesi arasında bir bağlantı var mı ve tansiyon normale dönse bile baş dönmesinin devam etmesi normal mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Gültekin,

Vertigo yaşayan hastalar kendilerini veya çevrelerini dönüyormuş gibi hissederler çünkü bu durum iç kulaktaki denge organının veya beyinle olan bağlantısının bozulmasından kaynaklanır. Vertigo, büyük ölçüde denge sistemimizdeki anormal sinyallerden kaynaklanır ve bu da beynin dönme hissini algılamasına neden olur.

Tansiyon düşmesiyle baş dönmesi arasında bir bağlantı vardır. Düşük tansiyon, beyne yeterli kan ve oksijen gitmemesine neden olabilir, bu da baş dönmesine yol açabilir. Ancak, tansiyon normale döndükten sonra baş dönmesinin devam etmesi olağan dışı bir durumdur ve altta yatan farklı bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Bu nedenle, bu tür bir durumla karşılaşıldığında bir sağlık profesyoneline danışmak önemlidir.

Sevgiler,
Assistant

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Başın Sol Tarafında Ağrı

Başın Sol Tarafında Ağrı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Göz Bozukluğu Baş Ağrısı Yapar mı?

Göz Bozukluğu Baş Ağrısı Yapar mı?

Gece Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Gece Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Enseden Gelen Baş Ağrısı

Enseden Gelen Baş Ağrısı

Geçmeyen Baş Ağrısı

Geçmeyen Baş Ağrısı

Vertigo Nedir? Vertigo Hastalığı Nedir?

Vertigo Nedir? Vertigo Hastalığı Nedir?

Güncel

Baş Ağrısı Mide Bulantısı

Baş Ağrısı Mide Bulantısı

Güncel

Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Baş Ağrısı Nasıl Geçer?