Adet Öncesi Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Adet Öncesi Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Adet Öncesi Baş Ağrısı

Adet öncesi baş ağrısı, kadınlarda hormonal değişikliklerden kaynaklanarak sıkça görülür. Erkeklerle karşılaştırıldığında, kadınlarda adet öncesi dönemde baş ağrısı yaşama olasılığı üç kat daha fazladır. Adet döngüsünü düzenleyen östrojen ve progesteron hormonları, baş ağrısını tetikleyici özellikteki hormonlara etki ederek düzenlerini bozabilir.

Adet Öncesi Baş Ağrısına Ne Etki Eder?

Adet öncesi baş ağrılarının nedeni genellikle hormonal dengesizliklerdir. Adet periyodunun iki gün öncesi ve devam eden ilk üç gün içerisinde görülen baş ağrısına "saf regl migren" denir. Kadınların yarısından fazlası adet döneminde migren tarzı ağrılara yatkın olup, sadece %10'luk kısmında saf regl migren görülmektedir.

Genellikle saf regl migreni tetikleyen en önemli sebeplerden biri, östrojen hormonunun düşük seviyede salgılanmasıdır. Adet döneminde östrojen hormonu dalgalanmalar gösterir. Bu hormonun artması baş ağrısına iyi gelirken azalması baş ağrısını tetiklemektedir. Gebelikle birlikte baş ağrısı azalabilir. Gebe kalan kadınların 2/3'ü baş ağrılarının azaldığını bildirmişlerdir. Bunun nedeni gebelikte östrojen hormonunun dalgalanmayı bırakarak hep üst seviyede olmasıdır.

Adet Öncesi Baş Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Adet öncesi baş ağrıları, normal migren hastalıklarına göre daha şiddetli ve uzun ataklar şeklinde geçtiği için tedavisi de daha zor olmaktadır. Bu nedenle migren belirtilerini kontrol altına alacak ilaçlar kullanılabileceği gibi, aynı zamanda adet döngüsünü engelleyecek yöntemler de düşünülmelidir.

Adet dönemi öncesi baş ağrısı üç grupta incelenebilir:

  • Atak tedavisi: Bu tedavide ilaçlar mümkün olduğunca ağrının ilk başladığı andan itibaren alınmalıdır. Bu ağrı sırasında mide ağrısı da eşlik ediyorsa, bulantı giderici ilaçlar da tedaviye eklenmelidir.
  • Kısa süreli koruyucu tedavi: İlaç alımı, henüz ağrının ortaya çıkmasından önce alınır. Kişi adet döngüsünden iki gün önce ilaçlarını alır ve kanamanın üçüncü gününe kadar kullanmaya devam eder. Bu ilaç tedavisi yöntemi, adet döngüsünün düzenli seyrettiği kişilerde uygulanabilir.
  • Kesintisiz koruyucu tedavi: Bu tedavi, adet düzensizliği yaşayanlarda, atak tedavisinden fayda görmeyen ve şiddetli baş ağrısı yaşayan kadınlarda kullanılabilir. Bu tedavi yönteminde kişi ağrı olsun veya olmasın sürekli her gün ilaç kullanmasıyla tedavi edilir. Bu adet öncesi baş ağrısı tedavisinde maksimum ilaç kullanma zamanı altı aydır.

Doğum Kontrol Hapları ile Tedavi Nasıl Yapılır?

Bu tedavinin amacı östrojen hormonlarını yükselterek ağrıyı önlemeye yöneliktir. Bu tedavide vücuda dışarıdan östrojen hormonu verilmektedir. Bu tedavide ara verilmeden doğum kontrol hapı kullanılmalıdır. Ancak 35 yaş üzeri kadınlarda ve sigara içenlerde bu haplar kullanılacaksa, doktor gözetiminde ve dikkatli olarak kullanılmalıdır. Çünkü fazla östrojenin bazı kanser risklerini artırdığı unutulmamalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Şiddetli Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Şiddetli Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak ve Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak ve Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Adet Döneminde Baş Ağrısı

Adet Döneminde Baş Ağrısı

Baş Ağrısı İçin Ne Yapılmalı?

Baş Ağrısı İçin Ne Yapılmalı?

Yemekten Sonra Baş Ağrısı

Yemekten Sonra Baş Ağrısı

Güncel

Tansiyon Baş Ağrısı Yapar mı?

Tansiyon Baş Ağrısı Yapar mı?

Güncel

Gerilim Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Gerilim Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Başın Sağ Tarafında Ağrı

Başın Sağ Tarafında Ağrı