Baş Ağrısı ve Baş Dönmesi

Baş dönmesi ve baş ağrısı, birçok insanın zaman zaman karşılaştığı rahatsızlıklardır. Bu yazıda, baş dönmesinin tıbbi terminolojisi olan vertigo, nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verilmektedir. Ayrıca, baş ağrısının olası sebepleri ve dikkate alınması gereken belirtiler de ele alınmaktadır. Sağlık açısından önemli uyarılar ve önerilerle, bu durumlarla baş etme yolları sunulmaktadır.
Baş Ağrısı ve Baş Dönmesi
17 Ağustos 2024

Baş Dönmesi ve Vertigo


Baş dönmesinin tıbbi terminolojideki adı "vertigo"dur. Vertigo, kişinin etrafındaki objelerin kendi etrafında dönüyormuş gibi hissetme halidir. Bunun dışındaki baş dönmesi çeşitleri vertigo olarak ifade edilmez. Hastaların kendisini kötü hissetme, dengesizlik ve bunaltı hissini baş dönmesi olarak tanımlamasına rağmen bu durum vertigo değildir.

Baş Dönmesinin Nedenleri


Baş dönmesinin çeşitli nedenleri vardır. Bu nedenler genelde üç ana başlık altında toplanır:
  • İç kulakla ilgili hastalıklar
  • Psikojenik nedenler
  • Beyin hastalıkları
İç kulakla ilgili sebeplerin en önemlisi Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo’dur. Beyin hastalıklarına en güzel örnek ise beyin tıkanıklığıdır. Beyin sapında meydana gelen iltihabi hastalıklar ve tümörler de baş dönmesine neden olabilmektedir.

Baş Dönmesinin Tedavisi


Baş dönmesinin tedavisine karar verilmeden önce baş dönmesinin sebebi iyice araştırılmalıdır. Çünkü her vertigonun tedavisi aynı değildir. En çok görülen baş dönmesi sebebi iç kulak kristallerine bağlı olarak gelişen Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo’nun tedavisi yapılırken hasta bir sedyeye yatırılır ve hastanın başı belli pozisyonlara çevrilir. Buna manevra tedavisi denir. Bu tedavide hastaya 24 saat boyunca öne veya arkaya eğilmemeleri ve başı yüksekte tutmaları önerilir. Bunu yapamayacak hastalarda boyunluk kullanılır. Vertigo tedavisinde denge sistemini baskılayan ilaçlardan da faydalanılabilir.

Baş Ağrısı

Baş ağrısı genellikle yorgunluk, stres ve gerilimden meydana gelebilmektedir. Fakat baş ağrısı deyip geçmeyin. Bazı durumlarda baş ağrısı; beyin kanaması, beyin tümörü, anevrizma gibi hastalıkların tek belirtisi olabiliyor. Hayatında hiç baş ağrısı yaşamamış bir insan bulmak oldukça zor bir durumdur. İnsanların %93'ü yılda en az bir defa baş ağrısı çekiyor. En sık görülen baş ağrısı tipi %40 ile gerilim tipi baş ağrısıdır. İkinci sırada ise %20 ile migren bulunuyor.

Baş Ağrısında İhmal Edilmemesi Gereken 9 Sinyal

  • Çok ciddi ve ani başlayan baş ağrıları: Kişinin hayatında ilk kez başına gelen ve çok kısa sürede en yüksek şiddete ulaşan bir baş ağrısı tarif ediliyorsa bu subaraknoid kanama olabilir. Acilen hastaneye başvurulmalıdır. Yakınması olmayan hastada ani bir baş ağrısı, bulantı, kusma, ışık hassasiyeti, epilepsi gözlenebilir. Bu tür hastaların yaklaşık 1/4'ü ilk 24 saat içinde kaybedilebiliyor. Bu yüzden acilen hastaneye başvurulması gerekmektedir.
  • Giderek şiddetlenen ve geçmeyen baş ağrısı: Baş ağrısı eğer gittikçe artmaya başlıyorsa mutlaka önemsenmelidir. Hem sigara içip hem doğum kontrol hapı kullanan bir bayanda giderek artan baş ağrısı serebral sinüs trombozu gibi hemen tedaviye başlanması gereken hastalığın işaretçisi olabilir.
  • Hapşırmak, cinsel aktivite veya efor ile meydana gelen baş ağrısı: Hapşırmak, egzersiz gibi kafa içi basıncın artması nedeniyle baş ağrısının oluşması beyin tümörleri veya anevrizmalar gibi etkenler düşündürüyor.
  • Kafa travması sonucu ortaya çıkan baş ağrısı: Kazalar sonucu meydana gelen travmalarda kafa kemiklerinde oluşan kırıklar beyin dokusunda veya beyin zarları arasında kanamalar meydana getirebiliyor. Bu durumda hemen bulgu vermeyip aylar sonra baş ağrıları veya denge bozuklukları ortaya çıkabiliyor.
  • Nörolojik semptomların eşlik ettiği baş ağrıları: Hem baş ağrısı hem nörolojik semptomların beraber görülmesi beyin dokusundaki sorunu gösterir.
  • Tedaviye rağmen düzelmeyen baş ağrıları: Kafa içinde yer kaplayan lezyonlar, tümörler, kafa içi basınç artışı ve merkezi sinir sistemi enfeksiyonları gibi beyinde yapısal değişiklik görülebilir.
  • Baş ağrısının hep aynı bölgede olması: Baş ağrısı sürekli aynı yerde ve hiç geçmiyorsa o bölgede bir lezyona işarettir.
  • Yüksek ateş ve uyku halinin baş ağrısına eşlik etmesi: Menenjit düşünülür. Menenjit hastalığında giderek artan baş ağrısı görülür. Baş ağrısına uyku hali ve yorgunluk eşlik eder. Ölümcül veya sakatlığa yol açan durumlar söz konusudur.
  • İleri yaşta yeni başlayan baş ağrıları: Temporal arterit 50 yaşı geçmiş kişiler için önemli bir hastalıktır. Gün geçtikçe artan baş ağrısı, görmede azalma, çiğnemede zorlanma, yorgunluk gibi belirtileri vardır. Erken fark edilip tedavi edilmediğinde kalıcı beyin hasarlarına ve görme kayıplarına neden olabiliyor.

Baş Ağrısı Tedavisi

Baş ağrısı ile mücadele ederken mümkün olduğunca geç ilaç almaya çalışın. İlaç kullanmak yerine doğal yollarla kendinizi gevşetin. Ağrı ne oranda olursa olsun onu ciddiye alın. Çünkü ağrı vücudun verdiği bir alarmdır. Yani vücutta ters giden bir şeyler vardır. Bu belki kısa süreli bir dinlenmedir. Kendinizi sessiz bir odaya atın ve yatağa uzanarak tüm vücudunuzun gevşemesini sağlayın. Her iki kulak memesini ovun ve işaret parmağı ile burun deliklerinin altından gözlere kadar burun çevresini ovun. 35 derece sıcak suda ayaklarınızı dinlendirmek fayda sağlayacaktır. 5 dakika sıcak suda kaldıktan sonra suyu soğutun ve bir süre de soğuk suda kaldıktan sonra ayaklarınızı çıkarın ve yün çorap giyerek ayaklarınızı dinlendirin. Acı kahveye iki damla limon suyu damlatın ve için; göreceksiniz ki baş ağrınızı azaltacaktır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Kaan 03 Ağustos 2024 Cumartesi

Baş dönmesi sırasında etrafımdaki objelerin kendi etrafımda dönüyormuş gibi hissetmemin nedeni ne olabilir? Vertigo bu şekilde mi tanımlanıyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Kaan,

Baş dönmesi ve etrafındaki objelerin kendi etrafında dönüyormuş gibi hissetmen, vertigo denen bir durumun belirtisi olabilir. Vertigo, gerçekten de bu şekilde tanımlanır ve genellikle iç kulakta veya beyindeki denge mekanizmasındaki bir sorun nedeniyle ortaya çıkar.

Vertigo'nun Nedenleri:
1. Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV): Kısa süren ve belirli baş hareketleriyle tetiklenen baş dönmesi atakları.
2. Meniere Hastalığı: Kulakta basınç hissi, kulak çınlaması ve işitme kaybı ile birlikte gelen baş dönmesi.
3. Vestibular Nörinit: Genellikle viral bir enfeksiyonun neden olduğu iç kulak iltihabı.
4. Labirentit: Iç kulak iltihabı, denge ve işitme sorunlarına neden olabilir.

Eğer sık sık bu tür baş dönmesi yaşıyorsan, bir kulak burun boğaz doktoruna veya bir nöroloğa başvurmanı tavsiye ederim. Doktorun yapacağı değerlendirme ve testler sonucunda uygun tedavi yöntemleri belirlenebilir.

Geçmiş olsun!

Çok Okunanlar
Alkol Sonrası Baş Ağrısı
Alkol Sonrası Baş Ağrısı
Strese Bağlı Baş Ağrısı
Strese Bağlı Baş Ağrısı
Editörün Seçtiği
Haber Bülteni
Güncel
Gebelikte Baş Ağrısı Ne Zaman Başlar
Gebelikte Baş Ağrısı Ne Zaman Başlar
Güncel
Baş Ağrısı Nedenleri
Baş Ağrısı Nedenleri
Güncel
Kulak ve Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
Kulak ve Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi