Göz Bozukluğu Baş Ağrısı Yapar mı?
21 Haziran 2024

Göz Bozukluğu Baş Ağrısı Yapar mı?

Son zamanlarda en çok rastlanan şikâyetler arasında yer alan baş ağrısının pek çok sebebi vardır. Migren, sinüzit, grip ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı baş ağrısı en yaygın baş ağrısı sebepleri arasındadır. Bunun yanı sıra çok şiddetli ve geçmeyen baş ağrısı, birçok hastalığın habercisi olabilmektedir. Herhangi bir fizyolojik sebebi olmadan, psikolojik sebepler de baş ağrısının ana nedenleri arasında yer alır. Göz yorulmasının sebep olduğu baş ağrıları da sıklıkla rastlanan baş ağrısı sebepleri arasındadır. Örneğin, uzun süre ders çalışmak, kitap okumak, çok yakın mesafeden televizyon izlemek ve uzun süre bilgisayar ekranına bakmak gibi etkenler kısa vadede baş ağrısına yol açabileceği gibi, uzun vadede çeşitli göz bozukluklarına da neden olabilmektedir.

Sinüzitin Baş ve Göz Ağrısına Olan Etkisi

Sinüzit rahatsızlığı, çocukluk yaşlarda göz rahatsızlıkları ile karıştırılabilmektedir. Özellikle baş hareket ettirildiğinde ağrının şiddetini artıran biçimde göz çevresi, alın ve şakaklarda etkisini artıran bir ağrı hissedilir. Sadece göz bozukluğu ile ilgili olduğu zannedilen bu tür rahatsızlıkların altında çoğu zaman sinüzit olduğu görülmektedir. Sinüzit ağrısı genellikle göz civarında hissedilir. Bununla birlikte seyreden başka bir göz rahatsızlığı varsa, hasta çok daha şiddetli baş ağrıları ile karşı karşıya kalabilir.

Baş Ağrısına Neden Olan Göz Rahatsızlıkları

Göz bozuklukları, baş ağrısı yapan sebeplerin oldukça önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Kırma kusurları, miyop, hipermetrop ve astigmatizm olarak bilinen ve kişilerin görmesini önemli ölçüde etkileyen göz rahatsızlıklarındandır. Bu tür göz rahatsızlığı olan hastalar, özellikle yetersiz gözlük numarası kullanıyorsa, dayanılmaz ve uzun süreli baş ağrıları ile karşılaşabilmektedirler.

Bir diğer baş ağrısı yapan göz rahatsızlığı ise halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen, glokomdur. Açık açılı glokom ve kapalı açılı glokom olmak üzere iki çeşit glokom rahatsızlığı vardır.

Açık Açılı Glokom

Açık açılı glokomda göz tansiyonu sürekli yüksek olmaktadır ve bu tür hastalarda belli belirsiz hafif baş ağrısı görülmektedir. Bu durum geç fark edilirse, körlüğe varıncaya kadar birçok olumsuz duruma yol açabilmektedir.

Kapalı Açılı Glokom

Kapalı açılı glokomda ise hasta çok şiddetli, özellikle akşamları görülen baş ağrısı, göz tansiyonu atakları ve mide bulantısı gibi şikâyetler yaşar. Çoğunlukla migren ve diğer baş ağrısı sebepleri ile karıştırılan bu durum, sadece kapsamlı bir göz muayenesi ile anlaşılabilir. Erken tanı ile bu tür hastaların tedavisi lazerle yapılabilmektedir.

Kısaca özetlemek gerekirse, baş ağrılarını önemsiz saymayarak bu tür durumlarla karşılaşıldığında göz doktoruna gitmeyi ihmal etmemekte fayda vardır. Baş ağrısının göz sağlığı ile ilişkili olabileceği unutulmamalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Baş Arkası Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Baş Arkası Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Adet Döneminde Baş Ağrısı

Adet Döneminde Baş Ağrısı

Baş Ağrısına İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Baş Ağrısına İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Geçmeyen Baş Ağrısı

Geçmeyen Baş Ağrısı

Çocuklarda Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Gebelikte Baş Ağrısı Ne Zaman Başlar

Gebelikte Baş Ağrısı Ne Zaman Başlar

Güncel

Başın Sol Tarafında Ağrı

Başın Sol Tarafında Ağrı

Strese Bağlı Baş Ağrısı

Strese Bağlı Baş Ağrısı

Baş Ağrısının Sebepleri Nelerdir?

Baş Ağrısının Sebepleri Nelerdir?

Alkol Sonrası Baş Ağrısı

Alkol Sonrası Baş Ağrısı