Çocuklarda Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Çocuklarda Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Baş Ağrısı

Çocuklarda baş ağrısı, çocukluk ve ergenlik döneminden itibaren görülen önemli bir semptomdur. Çoğu vakada belirgin bir neden bulunamamasına rağmen, basit bir üst solunum yolu enfeksiyonundan intrakranial kitleye kadar ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Bu nedenle doğru tanı koymak ve uygun tedaviyi uygulamak büyük önem taşır. Migren, baş ağrısına neden olabileceği gibi, beyindeki sinir hücreleri ve kan damarlarının oluşturduğu farklılıklar nedeniyle de ortaya çıkabilir. Sinir hücrelerinin saldığı maddeler kan damarlarını genişleterek ve damar dışına çıkmasına neden olarak farklı maddeler oluşturur. Bu durum, kişinin şiddetli ve sürekli baş ağrılarına maruz kalmasına yol açar. Bu baş ağrıları, primer baş ağrısı olarak adlandırılan ve ikincil olanlar ise belirli hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan baş ağrılarıdır.

Çocuklarda Baş Ağrısı Görülme Sıklığı Nedir?

Baş ağrısı, yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da sıkça görülen bir semptomdur. Küçük yaşlarda çocuklarda baş ağrılarıyla kıvrandıkları bilinmektedir. Okul çağındaki çocuklarda en sık görülen ve ergenlik dönemi itibariyle artış gösteren bir durumdur. Yedi yaşındaki çocuklarda %40, 15 yaşındaki çocuklarda ise %75 oranında baş ağrısı görülmektedir. Sürekli veya yineleyen baş ağrıları arasında migren en başta gelir ve çocuklarda görülme sıklığı %3-10 aralığında olduğu gözlemlenmiştir.

Çocuklarda Baş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Zonklayıcı baş ağrıları, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ışıktan ya da sesten rahatsızlık gibi belirtiler migren olasılığını artırır. Yetişkinlerde tek yanlı baş ağrısı görülürken, çocuklarda ağrı her iki tarafta da olabilir. Ağrı sırasında renkte solma, halsizlik gibi belirtiler de gözlemlenebilir. Migrenin tek tipli olması, aura migreninde bulanık görme, yanıp sönen ışıklar, zigzag çizgiler görmek gibi ek belirtilerle kendini gösterebilir. Görsel rahatsızlıklar, yüz, kol ve bacaklarda uyuşma veya baş dönmesi gibi belirtiler de eşlik edebilir. Ağrı atakları sırasında çocuklar genelde sessiz bir ortamda uyumak ister ve uyku sonrası baş ağrısı genellikle geçer. Araba tutması, baş dönmesi atakları, kusma ve karın ağrısı gibi belirtiler migrenle ilişkili olabilir.

Migren Ağrılarını Diğer Baş Ağrılarından Ayıran Belirtiler Nelerdir?

  • Başta orta kısımda veya şiddetli ağrı olması.
  • Ağrıya bulantı eşlik etmesi.
  • Ağrı ile beraber kusmaların olması.
  • Işığa, sese ve kokuya duyarlılık.
  • Zonklayıcı şekilde, nabız atışı şeklinde ağrı olması.
  • Hareketle artan özellikte ağrı olması.

Migrenin Oluşumunu Tetikleyen Nedenler Nelerdir?

Yiyecekler, Tütsülenmiş veya salamura et ve balık, eski peynir, karaciğer, soğan, yoğurt, incir, sucuk, sosis, salam gibi nitrat eklenmiş gıdalar, çikolata, çerez gibi yiyecekler migreni tetikleyebilir.

İçecekler, Çay, kahve, diyet soda, kafeinli yiyecekler, özellikle bira, şarap, viski gibi alkollü içecekler de tetikleyici içecekler arasında yer alır.

Katkı Maddeleri, Monosodyum glutamat, sodyum nitrit, aspartam, tiramin ve fenolik flavonoidler içeren besinler tetikleyici unsurlar arasında bulunur.

Duyusal ve Duygusal Uyarıcılar, Endişe, depresyon, aşırı heyecan veya üzüntü, titreyen floresan ışıklar, parlak gün ışığı, stres, aşırı sevinç ve korkular migreni tetikleyen unsurlar arasındadır.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri, Az veya çok uyku, zaman farkı, kafeinsiz kalma, aşırı egzersiz, zihinsel veya fiziksel yorgunluk, ağırlık kaldırma, öne eğilme, cinsel uyarılma ve sigara kullanımı migrenin oluşumunu tetikleyen nedenlerdir.

Migren Tedavisi

Migren için en iyi tedavi uykudur. Uyku, normal beyin fonksiyonlarını yeniler, ağrıyı dinlendirir ve birçok migren semptomunu yok eder. Doktorun reçete ettiği veya önerdiği ağrı kesici ilaçlar, migren ağrısı durumunda çocuğa da verilebilir. Eğer ataklar ayda 2-3 defa ya da daha az ise genelde yalnızca atak tedavisi uygulanır. Bu tedavi, hastanın ağrı başlangıcında basit ağrı kesici alması ve dinlenmesi şeklinde olur. Eğer çocuk haftada bir ya da daha sık migren atağı geçiriyorsa, atakları önleyici tedavi önerilir. Bu tedavi yönteminde çeşitli ilaç seçenekleri değerlendirilir ve çocuk nöroloji hekimi gözetiminde ilaç seçimi yapılır. Tedavi süresi genellikle altı ay ile bir yıl arasında değişir ve atakların en aza indirilmesi hedeflenir.

Ailelerin Yapması Gerekenler ve Öneriler

  • Devamlı olan baş ağrısı, çocukların büyük çoğunluğunun yetişkinlik döneminde kronik baş ağrısı için büyük risk taşıdığının önemi.
  • Çocukların başı ağrıdığında, ilk olarak bunu bir sorun olarak kabul etmek.
  • Çocuğa dinlenmesi ve gerekiyorsa uyuması için zaman verilmesi.
  • Ağrıda tanı konularak ve takibinde uzman bir hekime başvurulması.
  • Çocuğun yaşam tarzını gözlemleyerek veya kaydederek belirlenmesi.
  • Ağrı nöbetlerinde çocuğun dikkatinin başka yöne çekilmesi.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Baş Ağrısı Nedenleri

Baş Ağrısı Nedenleri

Baş Ağrısı Neden Kaynaklanır?

Baş Ağrısı Neden Kaynaklanır?

Gebelikte Baş Ağrısı Ne Zaman Başlar

Gebelikte Baş Ağrısı Ne Zaman Başlar

Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Baş Ağrısı Mide Bulantısı

Baş Ağrısı Mide Bulantısı

Güncel

Baş Arkası Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Baş Arkası Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Başın Sol Tarafında Ağrı

Başın Sol Tarafında Ağrı

Güncel

Alkol Sonrası Baş Ağrısı

Alkol Sonrası Baş Ağrısı