Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Baş Ağrısı

Baş ağrısı, başta, bazen de boyun ya da sırtın üst kısmında gerçekleşen ağrılara verilen ortak addır. Yaygın ağrı şikayetlerinden biridir ve hemen hemen tüm insanlar çeşitli sebeplerle baş ağrısından mustarip olurlar.

Baş Ağrılarının Nedenleri

Baş ağrıları genellikle geçicidir ve kendiliğinden yok olur. Ortak nedenler arasında stres, migren, göz yorgunluğu, dehidrasyon, düşük kan şekeri ve sinüzit bulunur. Daha ender nedenler arasında ise menenjit, ensefalit, beyin anevrizmaları, aşırı yüksek tansiyon ve beyin tümörleri gibi tehlikeli hastalıklar yer alır. Baş ağrıları daha çok kadınlarda görülmekte olup, adet döngüsü boyunca vücutlarındaki östrojen düzeyinin değişmesinden dolayı ortaya çıkar.

Baş Ağrısı ve Beyin

Beyin, ağrılara nosiseptörleri olmadığından duyarlı değildir. Başın birçok kısmı, örneğin derisi, yüz, ağız ve boğazdaki sinirler acıyabilir. Menenjiler ve kan damarları ağrılara duyarlıdır. Baş ağrılarının olması ekseriyetle menenjilerde ve kan damarlarında olan traksiyonlar ya da irritasyonlardır. Beyin ve omuriliğin etrafındaki membran, nosiseptörlerle doludur. Bu nosiseptörlerin stimülasyonu ile baş ağrılarının olduğu düşünülmektedir. Aynı şekilde, baştaki kaslar ağrılara duyarlı olabilir.

Baş Ağrısı Türleri

Şiddetli ve Ani Başlayan Baş Ağrıları

Kişi hayatında ilk kez, çok şiddetli ve yaklaşık 1 dakika içinde en yüksek şiddetine ulaşan baş ağrısı tarif ediyorsa, subaraknoid kanamadan şüphe edilebilir. Subaraknoid kanama, beyin damar duvarlarındaki anomaliden kaynaklanan balonlaşma şeklinde tarif edilebilecek anevrizmaların yırtılması sebebiyle oluşur. Baş ağrısı bazı hastalar tarafından 'başımın içinde bir şey patladı' şeklinde de ifade edilir. Yakınması olmayan hastada ani ve şiddetli baş ağrısı ile bilinç değişiklikleri, uyku hali, bulantı, kusma, ışık hassasiyeti, epilepsi nöbetleri gözlenebilir. Hastaların yaklaşık dörtte biri ilk 24 saat içinde kaybedilebilir. Bu sebeple hastanın acil olarak hastaneye ulaştırılması gerekir.

Şiddetlenen ve Geçmeyen Baş Ağrısı

Baş ağrısı altta yatan tehlikeli bir hastalık olmaksızın da sık görülmesine rağmen, eğer ağrı gittikçe artıyorsa mutlaka önemsenmelidir. Sigara içen ve doğum kontrol hapı kullanan genç bir kadında gittikçe şiddeti artan baş ağrısı, beyin venlerinde pıhtılaşma sonucu meydana gelen serebral sinüs trombozu gibi hızla tedaviye başlanması gereken bir hastalığın işareti olabilir.

Sarf Edilen Efor ile Ortaya Çıkan Baş Ağrısı

Egzersiz, hapşırmak ya da ıkınmak gibi kafa içi basıncının artması nedeniyle baş ağrısı oluşması, kafa içinde yer kaplayan bir oluşumu akla getirir. Beyin tümörleri, anevrizmalar bu tip baş ağrısına neden olabileceği gibi, genç, orta yaş şişman kadınlarda daha sık gözlenen, beyin omurilik sıvısının basıncının artmasının neden olduğu psödotümör serebri gibi hastalıklar da buna sebep olabilir.

Travma Sonrası Ortaya Çıkan Baş Ağrısı

Özellikle trafik kazaları gibi şiddetli kafa travmalarının ardından kafa kemiklerinde kırıklar, beyin dokusunda veya beyin zarları arasında kanamalar oluşabilir. Daha az sıklıkta beyin zarları arasında sızıntı şeklindeki kanamalar başlangıçta bulgu vermeyip, travmadan günler hatta aylar sonra baş ağrısı ve denge bozukluğu gibi bulgularla ortaya çıkabilir.

Uyuşma, Güçsüzlük, Görme Bozukluğu, Konuşma Güçlüğü Gibi Nörolojik Semptomların Eşlik Ettiği Baş Ağrısı

Baş ağrısı ile bu nörolojik işaretlerin görülmesi beyin dokusunda problem olduğunu bildirir. Yukarıdaki hastalıklara ek olarak, örneğin inme hastalarının %10'unda inme öncesinde baş ağrısı görülebilmektedir.

Düzelmeyen Baş Ağrıları

Baş içinde yer kaplayan lezyonlar, tümör, kafa içi basınç artışı, merkezi sinir sistemi enfeksiyonları gibi beyinde yapısal olarak değişiklik, irritasyon yapan pek çok hastalık dirençli baş ağrısı şeklinde görülebilir.

Yüksek Ateş, Uyku Hali, Kafa Karışıklığı ya da Vücut Döküntüsünün Eşlik Etmesi

Menenjit, beyni çevreleyen zarların, ensefalit ise beyin dokusunun enfeksiyon etkenleri ile oluşan iltihabi hastalıklardır. Bu hastaların hemen tamamında giderek şiddeti artan baş ağrısı görülür. Baş ağrısı ile yüksek ateş, halsizlik, uyku hali olması kesinlikle beynin enfeksiyondan etkilendiğini akla getirmelidir. Merkezi sinir sistemi enfeksiyonları da ölümcül olabilen veya sakatlığa yol açabilen hastalıkları oluşturur.

İleri Yaşta Yeni Başlayan Baş Ağrıları

Temporal arterit, 50 yaş üstü bireyleri etkileyen tehlikeli bir hastalıktır. Orta ya da şiddetli, gittikçe artan baş ağrısına, halsizlik, eklem ağrıları, görmede azalma, çiğnerken yorulma gibi semptomlar eşlik edebilir. Erken tedavi edilmemesi kalıcı görme kaybına ve beyin hasarına yol açabilir. Yine ileri yaşlarda ortaya çıkan baş ağrıları beyin damar hastalıkları ile beyin tümörlerini akla getirmelidir.

Baş Ağrısı Tedavi Yöntemleri

  • Strese dayalı baş ağrısıyla mücadele etmenin ilk yolu olarak aklınıza hemen bir ağrı kesici ilaç içmek gelmemelidir. Çünkü ağrının önüne geçmenin doğal yolları mevcuttur. Migrene dayalı bir ağrı ise yaşadığınız, karanlık ve sessiz bir odada yatarak krizi atlatmayı tercih edebilirsiniz.
  • Şakaklarınıza, kaşlarınızın arasından alnınıza doğru ve burun deliklerinin üzerinden başlayarak göz kenarlarına doğru cildinizi gererek masaj yapabilirsiniz.
  • Sıcak duş, vücudunuzda gevşeme hissi yaratır. Duşa girmeseniz de, ayaklarınızı sıcak su dolu bir kapta bekletebilirsiniz. Ardından su ılık olana kadar soğuk su ekleyebilirsiniz. Ayak banyosundan sonra çorap giyin ve dinlenmek üzere yatın. Beyinde yükselen kan akışı bu şekilde ayaklara aktarılır ve baş ağrısı sona erebilir.
  • Bir bezi soğuk suyla ıslatarak ya da poşete buz koyarak başınıza soğuk kompres yapın.
  • Beslenme uzmanları, muz, makarna ve balığın baş ağrısına iyi gelen besinler olduğunu söylüyorlar. Ayrıca, acı kahveye bir iki damla limon suyu karıştırarak içmek de baş ağrısına iyi gelebilir.
  • Ağrı kesici kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Ancak, her ağrıda ilaç kullanmayı alışkanlık haline getirirseniz, bir süre sonra ilaç ağrıları yaşamaya başlarsınız. İlaç bağımlısı olduğunuz için ilacı almadığınızda ağrı başlar. Dolayısıyla mümkün olduğunca ağrı kesici almamakta fayda vardır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Cemile

07 Mayıs 2024 Salı

Başımda çok şiddetli ağrı war son 1 aydır miğde bulantısı ve görmemde sorun oluyor hiçbirşeye odaklanamıyorum ağrı kesicilerde fayda etmiyor yardımcı olablrmsn bu konuda lütfen :)

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Cemile, yaşadığın belirtiler gerçekten rahatsız edici görünüyor ve seni çok zor durumda bırakmış olmalı. Bu tür şiddetli baş ağrıları, miğde bulantısı ve görme problemleri bazen migren veya başka bir ciddi sağlık sorununun belirtisi olabilir. Öncelikle, bir doktora görünmeni şiddetle tavsiye ederim. Profesyonel bir sağlık uzmanı, belirtilerini değerlendirecek ve gerekli testleri yaparak doğru bir teşhis koyacaktır. Bunun yanında, stresi azaltmak ve yeterince dinlenmek de ağrılarını hafifletebilir. Umarım en kısa zamanda sağlığına kavuşursun.

2. Cevap
cevap

Uzsoy

Merhaba Cemile Hanım, baş ağrısının çok farklı nedenleri bulunmaktadır. Ancak yazımızda da belirttiğimiz gibi sigara ve alkol ürünleri ciddi anlamda bazı insanlarda baş ağrısına neden olabilir. Bunun yanında migren ve sinüzit gibi rahatsızlıklar da başlıca şiddetli baş ağrısı nedenlerindendir. İsterseniz bitkisel tedavi yöntemlerini kullanarak baş ağrısını geçirmeyi deneyebilirsiniz.

soru

nevin

08 Nisan 2024 Pazartesi

başım da kötü bir ağrı var ense tarafımdan başlıyor beynim sanki sallanıyor gibi sürekli sancı giriyor sonra sağ tarafımı tamamen felç ediyor ağrı başımın sağ tarafına yerleşiyor

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Baş ağrıları ciddi olabilir ve belirtileriniz endişe verici görünüyor. Lütfen en kısa zamanda bir doktora başvurun. Bu tür ağrılar altta yatan büyük bir sorunun belirtisi olabilir ve profesyonel bir değerlendirme gerektirir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çürük Diş Baş Ağrısı Yapar mı?

Çürük Diş Baş Ağrısı Yapar mı?

Baş Ağrısı Duası Okunuşu ve Anlamı

Baş Ağrısı Duası Okunuşu ve Anlamı

Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Başın Sol Tarafında Ağrı

Başın Sol Tarafında Ağrı

Kulak ve Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak ve Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Baş Ağrısı Mide Bulantısı

Baş Ağrısı Mide Bulantısı

Güncel

Küme Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Küme Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Yarım Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Yarım Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Yemekten Sonra Baş Ağrısı

Yemekten Sonra Baş Ağrısı

Başın Sağ Tarafında Ağrı

Başın Sağ Tarafında Ağrı

Gece Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Gece Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Burun Kanaması ve Baş Ağrısı

Burun Kanaması ve Baş Ağrısı

Baş Ağrısı Nedenleri

Baş Ağrısı Nedenleri

Baş Ağrısına İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Baş Ağrısına İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Baş Ağrısı ile Uyanmak

Baş Ağrısı ile Uyanmak

Sürekli Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Sürekli Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Geçmeyen Baş Ağrısı

Geçmeyen Baş Ağrısı

Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Gerilim Tipi Baş Ağrısı

Gerilim Tipi Baş Ağrısı

Depresyon Baş Ağrısı Yapar mı?

Depresyon Baş Ağrısı Yapar mı?

Baş Ağrısı İçin Ne Yapılmalı?

Baş Ağrısı İçin Ne Yapılmalı?

Boyun Ağrısı ve Baş Ağrısı

Boyun Ağrısı ve Baş Ağrısı

Baş Ağrısı Neden Kaynaklanır?

Baş Ağrısı Neden Kaynaklanır?

Ani Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Ani Baş Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

20 Lik Diş Baş Ağrısı Yapar mı?

20 Lik Diş Baş Ağrısı Yapar mı?